Gezegenler / Yildizlar

Trappist 1 Cüce Yıldızı Nedir ?

Trappist 1 Cüce Yıldızı nedir ? Trappist 1 Cüce Yıldızınin özellikleri nelerdir ?

Trappist 1 Cüce Yıldızı nedir ? Trappist 1 bizden 39 ışık yılı uzakta bulunmaktadır. Kova takımyıldızının bünyesindedir. 1999 yılında John Gizis ve meslektaşların tarafından keşfedilmiştir. Çok soğuk ve Cüce bir yıldızdır. Bu yıldız 1999 yılında keşfedilmiş olsa da sisteminde bulunan gezegenler yıllar yıllar sonra ancak 2015 ve 2017 yıllarından keşfedilmiştir.

Yıldız sistemi, ismini Trappist teleskobundan almaktadır. Trappist-1, çok minik bir kırmızı cüce yıldızdır ve bundan dolayı ultra soğuk yıldız olarak bilinmektedir.

Ultra soğuk yıldızların yüzey sıcaklıkları 2.500 °C’nin altında bir değere sahip olmak durumundadır. Bu sayı size soğuk görünmeyebilir fakat bir yıldızın tanımlanmasında oldukça düşük bir değerdir. Trappist-1, Güneş’imizin %8’i kadar kütleye, Jüpiter’den biraz büyük çapa sahiptir.

Yüzey sıcaklığı da ortalama 2.300 santigrat derece civarında bulunmaktadır. Yaşı fazlaca genç, ortalama 1 milyar, bir ihtimal biraz daha büyük yaşta olduğu tahmin edilmektedir. Bize olan uzaklığı ise yaklaşık 40 ışık yılıdır (ortalama 380 trilyon km).

Trappıst-1 Yıldızının Özellikleri Nelerdir ?

Michaël Gillon 2015’te yıldız çevresinde Dünya’ya benzer halde bulunan üç gezegen bulgulamış; 2017’de ise yıldızın etrafını çevreleyen dört yeni gezegene daha ulaşılmıştır.

Bu 7 gezegenden muhtemelen en az üçü, belki de tamami olabilir, yaşanılabilir bölge adı verilen yaşama elverişli şartların olabileceği tahmin edilen alanda bulunmaktadır.

Trappist 1 Ve 7 Gezegen
Trappist 1 Cüce Yıldızı Nedir ? 2

Trappist 1 Cüce Yıldızının Özellikleri Nelerdir ?

TRAPPIST-1 soğuk kırmızı cüce yıldızı, Güneş’ten fazlaca daha minik ve yaymış olduğu fer enerjisinin miktarı Güneş’in 2000’de biri. Ancak sistemdeki gezegenlerin yıldıza olan uzaklığı, Güneş Sistemi’ne bakılırsa fazlaca daha az durumdadır. Gezegenlerin en büyüğü dünyadan yüzde 13 daha büyük olmakla beraber gezegenleri tahmini bir yılı Dünya’nın aksine çok kısadır. (1.5 gün ile 20 gün arasında değişiklik göstermektedir.)

En uzaktaki 7.gezegen bile, Merkür’ün Güneş’e uzaklığından fazlaca daha yakın durumdadır. Yani cüce yıldız kaynaklı ışık enerjisinin gezegenlere olan tesiri hesaplandığı zaman, TRAPPIST-1 sistemindeki 3 gezegen kuramsal olarak “ömür barındırma olasılığına haiz alanda bulunuyor. Güneş Sistemi’nde de, Dünya ve Mars bu alanda yer almaktadır.

TRAPPIST-1 sisteminin, Güneş Sistemi’nden 2 milyar sene daha ilkin oluştuğu tahmin ediliyor. Yani yaşanabilir alandaki 3 kayasal gezegende, hayatın oluşması için ihtiyaç duyulan vakit fazlasıyla mevcut.

TRAPPIST-1 sistemindeki 3 gezegenin, hidrojenli bir atmosfere haiz olduğu gözlendi. 2021 senesinde devreye girmesi planlanan “James Webb Uzay Teleskobu”, gezegenlerin atmosferleri üstünde ayrıntılı gözlemler yapacak.

Atmosferdeki su buharı, metan gazı, karbondioksit ve oksijen miktarlarının ölçülmesi çalışmaları ve gezegenlerdeki muhtemel ömür ihtimallerine dair ipuçları sunabilir diye düşünülmektedir.

Başa dön tuşu